Een simpele tool om te toetsen waar gedragsverandering gaat werken
Wil je in een pril stadium weten of de veranderingen die je wil doorvoeren kans van slagen hebben? Pak er dan in ieder geval het gedragsmodel van B.J. Fogg bij. Fogg is een professor aan de universiteit van Stanford en oprichter van de Behavior Design Lab. Daarmee is hij één van de grondleggers van wat we inmiddels gedragsontwerp noemen.
Volgens B.J. Fogg komen mensen pas in actie als er aan drie zaken tegelijkertijd wordt voldaan: er is Motivation (men wil iets), Ability (men kan het zonder moeite doen) en een Prompt of Trigger (een actie die het gedrag in gang zet). Als gedrag na een ingreep niet verandert, ontbreekt één van deze elementen, of ze komen niet op hetzelfde moment bij elkaar. De formule in het kort: B = MAT.
Het gedragsmodel van B.J. Fogg
Met Fogg gedragsmodel kan je direct gaan verbeteren
Wat ons heel erg aanspreekt aan Fogg’s model is dat het voldoet aan alle eisen van GBV (Gezond Boeren Verstand) en direct op operationeel niveau toe te passen is: daar waar jij denkt dat de gedragsverandering plaats kan vinden.
De bal kan je dan prima bij jezelf leggen: motiveren we op de juiste manier? Stellen we mensen in staat te doen wat ze moeten doen? En tot slot: triggeren we op het juiste moment?
Toepasbaar bij transactie-gerichte commercie of overheidsbeleid
Omdat het model generiek is kan je het ook in elke situatie toepassen waar je gewenst gedrag wil stimuleren: in commerciële omgevingen kan je het aantal stappen in je aankoopproces verlagen, de motivatie verhogen met een salespromotie, en bepalen wanneer je het beste je aanbod kan doen. En bij overheidsbeleid kan je kijken hoe je een maatregel zo makkelijk mogelijk kan laten aansluiten bij de leefstijl en belevingswereld van de burgers, en de doelen die ze willen behalen.
Het gedragsmodel van B.J. Fogg en Story Studio
Eigenlijk werkten we al op de Fogg-manier, maar het fijne van Fogg’s simpele model is dat we voor deze manier van werken niet alleen een goede wetenschappelijke onderbouwing hebben gekregen, maar ook een heel heldere manier om deze uit te leggen en te illusteren.
Belangrijker is dat Fogg’s gedragsmodel vooral kunnen toepassen in onze gedragsveranderingsprojecten.
Tot slot nog een leuk gedachtenexperiment: kijk de komende tijd waar je B= MAT herkent. Maken ze het je makkelijker of moeilijker bij de doelstellingen die je probeert te bereiken? Veel plezier alvast!