t 035 737 05 37

e info@storystudio.nl

Animatie over Kees en vlees

Met een korte maar grappige animatie over Kees en vlees wil Wageningen University & Research (WUR) laten zien dat een andere relatie met vlees mogelijk is. Aan Story Studio werd gevraagd deze animatie, waarvoor men zelf al veel ideeën had bedacht, vorm te geven.

Onderbouwd met gedragsinzichten

In Wageningen zijn onderzoekers al langer bezig met de eiwittransitie en hebben ze onderzocht óf, en hoe mensen bereid zijn minder of geen vlees te eten. Autonomie, dus zelf de keuze kunnen maken of en wanneer vlees gegeten wordt, bleek heel belangrijk. Daarnaast bleken mensen wel degelijk gevoelig voor de argumentatie over impact op milieu en dier. Tot slot is gekeken naar momenten waarop men vlees eet. Is het altijd wel zo vanzelfsprekend om dan vlees te eten?

Door vleesconsumptie te zien als een relatie met vlees ontstond bij de onderzoekers van WUR al snel het idee deze letterlijk zo vorm te geven. Eerst zien we een Kees die diep verknocht is aan zijn vlees. Maar later gooit hij de relatie open, en gaat minderen.

Al met al is de animatie niet te serieus en moralistisch, met een humoristische toonzetting.

Animatie laten maken bij Story Studio in Hilversum
Een animatie laten maken bij Ontwerpbureau Story Studio in Hilversum. In dit geval over de eiwittransitie.
Een animatie laten maken over de eiwittransitie bij Ontwerpbureau Story Studio in Hilversum

Waarom animatie juist hier geschikt is

Het voordeel van animatie in dit concept is dat we met illustratie zaken op een humoristische wijze kunnen uitvergroten waardoor iedereen er om kan lachen. Tegelijkertijd kunnen mensen de kern van de boodschap herkennen zonder dat ze zich direct aangevallen hoeven te voelen. Op die manier kan je een beroep op mensen doen en ze verleiden tot nieuw gedrag zonder het oude gedrag te veroordelen. Hierdoor blijf je uit de betuttel-hoek waarin je automatisch weerstand oproept. 

Sowieso is de filosofie bij Story Studio dat voor effectieve gedragsverandering we in eerste instantie een beroep willen doen op positieve waarden en het goede in de mens. Dit zorgt voor een veel steviger gewortelde basis in gedrag dan angst en woede.

Storystudio_Lotte Hanselaar-Woerde

Op zoek naar meer informatie? 

Neem contact met ons op als je nog vragen hebt. Of het nu een korte of lange vraag is, we nemen graag de tijd om je meer te vertellen over wat er mogelijk is als je een animatie wilt laten maken  en onze visie op jouw storytelling.